Dr. Nathan Cohen

Știință

Dr. Nathan Cohen • Israel

Dr. Nathan Cohen

12 August 2019

Știința în mijlocul comunității românești din Israel
Cohen, Nathan s-a născut la data de 6 ianuarie 1947, la Hârlău, Iași. Absolvent al Universității Ebraice Ierusalim, Facultatea Matematică – Fizică – Statistică (1967 – 1971), a Facultății de Pedagogie în cadrul aceleiași Universități (1970-1972, atestat de predare); Universitatea Ben Gurion, Beer Sheva, Facultatea de Informatică (1972-1980) și Facultatea de Științele Educației (master, 1980-1982). Doctor în geografie din aprilie 2001, al Institutului de Geografie al Academiei Române.
Experiență profesională: Asistent universitar în cadrul Universității Ebraice Ierusalim, Departamentul de Climatologie (1969-1972); Profesor de matematică, fizică, statistică la Liceul Beer Sheva (1973-1995); Îndrumător științific, Ministerul Învățământului (1993-1995); Director al Centrului de Științe pentru tineri supradotați (1996-2001); Coordonator de proiecte educative, Fundația Rashi (2002-2007); profesor universitar, Universitatea Ben Gurion, Centrul Ramon (2010 – în prezent); Membru în Comisia Oamenilor de Știință, Ministerul Științei  și Cercetării (2011 – în prezent).
A publicat studii și articole în calitate de autor și coautor și a participat la numeroase manifestări științifice, simpozioane naționale și internaționale, la Congrese și conferințe și la sesiunile științifice anuale ale universităților din Iași, Târgoviște, Oradea, Timișoara, Suceava, Tel Aviv, Beer Sheva, Ierusalim, Haifa sau  Bruxelles. Membru în colectivul de referenți ai publicației ,,Present environment and Sustainable development” – Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Facultatea de Geografie; Membru în asociația Climatologică din Israel, și în Comisia Oamenilor de Știință, a căror misiune este aceea de  a încuraja dezvoltarea  de instituții științifice și de cercetare în regiunile  periferice din Israel.
Publicații: Resursele de apa și starea mediului în deșertul Negev – Israel(Water Resources and State of Environment in the Negev desert)  Editura Universitară, București, 2010; The Israeli tourism in Romania. The role of tourism in territorial development, Babeș – Bolyai University Cluj- Napoca, Faculty of Geography, 2012, v. International conference, October 10, 2012, Gheorghieni, România, proceedings, pp. 18-22; Particularități în manifestarea proceselor hidromorfologice excepționale în deșertul Negev – Israel, în vol 5, nr 3, 2011 al publicației: Present environment and sustainable development, Facultatea de Geografie, Editura Universității Alexandru Ioan Cuza,  Iași; Canalul Național din Israel (Israel water carrier), 2008, prezentat la Facultatea de Geografie, Universitatea Alexandru Ioan Cuza,  Iași, 2008; Contribuții la evaluarea unui nou fenomen de risc geomorfologic în regiunile semiaride – Sinkholes, în Anuarul Universității din Cluj-Napoca, 2012, Seria Geografie;  Irigațiile moderne pentru o gospodărire eficientă a resurselor de apă din Israel,  2007, Universitatea Alexandru Ioan Cuza,  Iași; Impactul activităților antropice asupra stării mediului în deșertul Negev (Israel), în Analele Universității Spiru Haret, Seria Geografie, vol. nr. 5, 2002.
Președinte al Asociației Originarilor din România (HOR) Beer Sheva și Negev și vicepreședinte HOR în Israel; Membru în conducerea Primăriei Beer Sheva; Președinte al Asociației profesorilor din regiunea de sud a Israelului; Director în Compania Kivunim, aparținând orașului si primăriei Beer Sheva, cu atribuții în dezvoltarea proiectelor și programelor de cultură și educație pentru populație și tineret cu prețuri reduse; Președinte al profesorilor pensionari din regiunea de sud a Israelului.
Organizează periodic festivități (de propagare a programelor și revistelor la prețuri simbolice),  seri literare (împreună cu Asociația Scriitorilor de limbă romană), prin sărbătorirea, deopotrivă, a sărbătorilor evreiești și românești. Publică ziarul în limba română ,,Orizonturi”, de propagare a limbii și literaturii române.