Diaspora de mobilitate

Diaspora de mobilitate

Diaspora de mobilitate

19 April 2019

Construcția europeană a asumat încă de la primii săi pași ideea creării unui spațiu comun lipsit de bariere (a se vedea Tratatul de la Roma 1957, prin care au fost introduse libera circulație a bunurilor, serviciilor, capitalurilor și persoanelor). Cetățenii europeni își pot stabili reședința și pot munci în orice stat al Uniunii Europene, pot participa la alegerile locale și la cele pentru Parlamentul European. Potrivit estimărilor, în 2016, numărul europenilor aflați în alte țări membre a fost de 16.048.621 de persoane.

Statele membre și Comisia acceptă că mobilitatea intra-europeană este necesară pentru a asigura competitivitatea per ansamblu a economiei Uniunii, prin compensarea deficitelor de forță de muncă, pe de o parte, și de posibilități de angajare, pe de altă parte, permițând valorificarea tuturor oportunităților, cheie a prosperității și a stabilității regiunii.

Estimările indică existența unei distribuții echilibrate a românilor de pretutindeni, între cele două mari componente reprezentate de diaspora, pe de o parte, și de comunitățile istorice/tradiționale, pe de altă parte. Diaspora română se cifra, conform estimărilor publicate în 2016, între 3,5 și 4 milioane de cetățeni români stabiliți în străinătate . Dintre aceștia, mai bine de 2,8 milioane trăiesc într-o altă țară membră a Uniunii Europene, unde se regăsesc importante comunități românești, precum cele din Italia – aprox. 1.150.000 de români înregistrați oficial2 , Spania – peste. 900.000 cetățeni români. Diaspora de mobilitate a înregistrat constant o tendință de creștere, ajungând la o rată de creștere anuală a emigrării de 7,3% în 2015, conform datelor ONU.