Asociația Femeilor Românce din Grecia

Mediul asociativ românesc

Asociația Femeilor Românce din Grecia

09 August 2019

Asociația Femeilor Românce din Grecia este o asociație non-guvernamentală, non-profit înființată în anul 2013 de către români și greci simpatizanți ai românilor din Atena și din împrejurimi și funcționează cu sprijinul constant al Ministertului pentru Românii de Pretutindeni.
În cadrul Asociației funcționează Școala în limba română ”Elena Rosetti-Cuza” inaugurată în 2013, o bibliotecă românească inaugurată la 1 Decembrie 2015 și Ansamblul de dansuri populare.  
 Scopul Asociației:
-              Păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale și lingvistice a românilor care locuiesc  pe teritoriul Republicii Elene. Promovarea limbii române, a culturii, tradiţiilor, obiceiurilor româneşti în Grecia şi în alte ţări ale lumii prin colaborări internaţionale.
-              Militarea împotriva violenţei conjugale şi în familie, discriminării şi hărţuirii, fiind un promotor constant al dreptului omului în general, şi în special a drepturilor femeii, familiei și copilului.
-              Dezvoltarea și întărirea relațiilor între românii ce locuiesc în Republica Elenă și cetățenii acesteia dar și a relațiilor cu alte comunități de străini existente, prin schimburi culturale.
Activitățile ce se desfășoară în cadrul Asociației sunt:
   Cursuri de Limba Română, Cursuri de Istorie și Geografie, Cursuri de Cultură și Civilizație,  Cursuri de dans popular și modern, Cursuri de pian și canto, Cursuri de desen și lucru manual, Ateliere culinare, Cercuri de lectură,  Cursuri de autoaparare (Kung-Fu), Cursuri de Limba Greacă pentru adulți, nivel începători și nivel avansați, Consiliere juridică gratuită. Copiii beneficiază și de un consult dentar și dermatologic periodic, gratuit, oferit de medicii români și filoromâni, membri ai Asociației.
Obiectivul de activitate al Școlii în Limba Română “Elena Rosetti-Cuza” îl constituie familiarizarea copiilor românilor dar și ai familiilor mixte cu limba, cultura, civilizația și tradițiile poporului român, în condițiile în care un număr destul de mare dintre acești copii sunt născuți în Republica Elenă, neavând nici un fel de contact cu România și cu Limba Română.
Cursurile școlii ”Elena Rosetti-Cuza” se adresează și copiilor ce provin din familii mixte de cetățeni români și cetățeni eleni care folosesc doar Limba Greacă în familie dar și copiilor greci care vor să învețe limba română.
Școala ”Elena Rosetti-Cuza” a încheiat parteneriate de colaborare cu școli și grădinițe din România, cu organizații românești din Diaspora dar și cu organizații ale diferitelor comunități care locuiesc pe teritoriul Greciei. În cadrul acestor parteneriate se organizează proiecte comune ce constau în schimburi de experiență între cadrele didactice, donații de carte, rechizite școlare, corespondențe între elevii din România și cei din Grecia iar cu ocazia sărbătorilor importante de peste an elevii noștri primesc din România marțișoare, coșuri de Paște, felicitări și mesaje, la rândul lor trimițând elevilor din România cadouri simbolice. Elevii școlii noastre au participat la toate edițiile Olimpiadei de neogreacă organizată de Uniunea Elenă din România și Ministerul Educației, obținând premii importante.
Aceștia participă constant la concursurile organizate de diferite edituri și formațiuni din România, păstrând astfel o relație constantă și actuală cu tot ce este românesc.
  O legătură importantă între elevii noștri și copiii români de pretutindeni s-a format în cadrul taberelor  ARC – Sulina și Oglinzi, unde am participat prin bunăvoința Minsterului pentru Românii de Pretutindeni. Aici s-au legat prietenii cu copiii din comunitățile istorice, s-au găsit asemănări și deosebiri care printr-o paradoxală unitate în diversitate i-au reunit pe toți sub aceeași identitate culturală românească.
  Pe lângă cursurile săptămânale, în cadrul Asociației se organizează diverse evenimente și activități culturale, lansări de carte, expoziții, concursuri de creație, excursii, carnaval, spectacole, conferințe. Evenimentele sunt organizate atât de Asociație cât și prin colaborări cu alte organizații românești din Grecia.
  Ansamblul de dansuri populare participă la numeroase evenimente de promovare a culturii, dansului și gastronomiei românești,  fiind protagonistul evenimentului ”Dansurile tradiționale românești și dincolo de granițe” la invitația Teatrului elen ”Dora Stratou” și CID UNESCO, participând apoi la evenimentul ”Obiceiuri tradiționale și dansuri populare” alături de copii din numeroase comunități de străini, la invitația Secției Atena a Consiliului Internațional al Dansului – UNESCO și Biblioteca Primăriei din Peristeri și la  evenimentul multicultural ”Arome de civilizații” organizat de  primăria Galatsiou și Consiliul Integrării Migranților, reprezentând România și  în cadrul Festivalului Internațional al Dansului, organizat de UNESCO.
  Păstrarea identității românești, a culturii și a tradițiilor dar și promovarea acestora în Republica Elenă se fac printr-o strânsă colaborare cu Ambasada României la Atena, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Primăria Atenei, Consiliul Migranților din cadrul Primăriei unde suntem direct reprezentați, Forumul Migranților, Institutul Eudoxiu Hurmuzachi, Institutul Cultural Român, Uniunea Elenă din România precum și numeroase asociații românești din Diasporă. Membrii Asociației sunt implicați constant în campanii umanitare colaborând  cu fundațiile de binefacere din România și din Grecia.  În cadrul acestor campanii s-au pus bazele unei biblioteci în limba română la Penitenciarul de Femei din Arma Thivon. Proiectul s-a desfășurat în colaborare cu Ambasada României la Atena și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi. Succesul  în implementarea programelor este dat de calificarea echipei implicate și se reflectă în proiectele desfășurare anterior cu sprijinul MpRP.
Asociația Femeilor Românce din Grecia și în mod special Școala în limba română ”Elena Rosetti-Cuza”, reprezintă o legătură vie cu tot ce înseamnă limba, cultura și tradiția românească.
Paginile noastre de facebook și youtube:
 
https://www.facebook.com/afrg.gr/
https://www.facebook.com/serc.gr/
https://www.youtube.com/channel/UCjBOaE-K-mdhKi7qeUa6v0A?view_as=subscriber.